Galaktika 55

Új magyar sci-fi novellák, impozáns névsor – Nemere István, Lőrincz L. László, Rónaszegi Miklós, Kemény Dezső, Csernai Zoltán, Dévényi Tibor –, a végeredmény mégsem meggyőző. A témák, megközelítésmódok, hangvételek változatosak, de az alapanyag nem elég erős. Kár érte!

A címlap és a belső képek a neves Kondor Lajos munkái, aki ekkor illusztrált először tudományos-fantasztikus történeteket. Vegyes technikájú rajzai és festményei nagyon jók!

Az 1984-es Galaktikáért továbbra is 30 forintot kellett fizetni.

A lapszám írásai:

Czakó Gábor: Eufémia

1983. Regényrészlet. Az üzletbe új áru érkezik, a hiánygazdasághoz szokott vásárlók megvadulva, egymáson taposva tömik degeszre bevásárlókosarukat, de kiderül, erre semmi szükség, mert bőséges az utánpótlás – csakhogy a szükségleteket meghaladó felhalmozás az állam szerint bűn… A “működő” szocializmus és a kirakatperek egyáltalán nem visszafogott kritikája, viccesen beszélő nevek, túlzásokkal operáló cselekmény – ez a lapszám egyik legerősebb darabja, bár nem öregedett túl jól. Értékelés: 4/5.

Cserna József: A nagy vízmű

Novella. Romba dől az épülőben lévő óriási csővezeték egy szárazföldi szakasza, a főmérnök és helyettese egymást vádolja a bíróság előtt, ahol váratlan dolgokra derül fény… A Magyar Scifitörténeti Társaság ezt írja Cserna Józsefről: “Érdekes ötleten alapuló munkáiban mélységes humánumról és jó humorérzékről, középszerű írói tehetségről tesz tanúbizonyságot.” Hát ezt aláírhatom, az itt olvasható novellában is a személyes konfliktusok a leginkább érdekesek, míg a történetvezetés (főként a sok tárgyalótermi jegyzőkönyv) fantáziátlan és unalmas. Értékelés: 3/5.

Szentiványi Jenő: A támaszpont

Regényrészlet. A Jelenvalók segítik a Föld fejlődését, s bár személyesen nem avatkozhatnak be, sugallataikkal gyorsítják az evolúciót – de az utóbbi időben folyton hiba csúszik a tervbe, mintha egy másik erő szabotálná a munkájukat! A támaszpont válasz Poul Anderson “Időjárőrök” (Time Patrol) sorozatára, amelynek hősei Kuczka Péter szerint “többnyire olyan történéseket gátolnak, amelyek – a mi fogalmaink szerint – az emberiség fejlődését segítenék”. Jó lett volna összeereszteni a két szöveget, de úgy tűnik, a magyar regény nem készült el, Szentiványi Jenő 1986-ban elhunyt. Értékelés: 4/5.

Csernai Zoltán: A Kajmán-effektus

Novella. A Karib-tengeri halásznak nem ez a legjobb napja: megtámadja egy gyilkos bálna, és egy vízalatti földrengés miatt szökőár tör a hajójára – életét mindkétszer egy mutáns delfincsapat menti meg. A Kajmán-árok mélyére süllyesztett radioaktív hulladék annyira megváltoztatta Flipper távoli rokonait, hogy angolul morzéznak. Világos. Értékelés: 3/5.

Sámathy Tamás: Aill és Glinn kalandjai

Novella. Nász az almazöld nővel, töprengés az ifjúság vizénél, a fémrém – Najmányi Aill, a fiatal világutazó három kalandja. Ezek az írások benne lehetnének az Ezeregy sci-fi éjszaka meséiben, ha létezne ilyen válogatás. Nem vállalnak sokat, de azt hozzák. Illenek hozzájuk az illusztrációk, különösen a hétfejű fémszörny néz ki jól. Viszont homályban marad, ki az a Glinn. Értékelés: 3/5.

Dévényi Tibor: Utasítás

Novella. “1. Az egyetemes gombvezérlésű fotonhajtóműves transzkontinentális űrkompot csak arcképes igazolvánnyal rendelkező személy vezetheti.” És még további tizenegy pont a Polgári Űrforgalom Alsódabasi Reptetőközpont 2192. május 7-én kelt használati utasításából. Nyilván egy lift hasonló dokumentuma volt az alap. Szórakoztató, bár néha egy picit már sok. Értékelés: 4/5.

Nemere István: Kettős csapda

Novella. A Berthold Intézetben igen érdekes “műsorok”, azaz teljes átélést biztosító szimulációk zajlanak, de a Világtévé szerkesztője úgy értesült, hogy az alvilágnak is köze van ezekhez – ezért egy bennfentes segítségével utánanéz a dolognak… Tipikus piackonform írás Nemerétől: van élvezeti értéke, de érezni, hogy tucatáru. A csavar és viszontcsavar teljes mértékben kiszámítható. Értékelés: 3/5.

Németh István: Enyhe léghuzat

Novella. A család aggódva bújik össze, a Megtorló Osztagok már a harmadik emeleten törnek-zúznak – de a nagyfiú furcsa mód nem fél. Még akkor sem, amikor előbb apja, majd anyja, végül a lakás valamennyi berendezése kirepül a hatalmas huzatban az ablakon. Talán mert ez az egész egy álom a felnövésről és az elengedésről. Értékelés: 3/5.

Lőrincz L. László: A púpos

Novella. A soha nem öregedő púpos folyton feltűnik a temetéseken, és olyan gyanúsan néz ki, hogy előbb-utóbb elkapják és kihallgatják – de a történetét az éjszaka felkelő második napról és a belőle kitekintő lényről senki sem hiszi el… Remekül megírt, érdekes sztori egy harmadik típusú találkozásról, ötszáz évvel ezelőtt élt holland kereskedők és hajósok szemével – ez is egy jobb darab. Értékelés: 4/5.

Dévényi Tibor: Császárhús

Novella. Az űrpilóta elképesztő nehézségeken megy át, míg a számára kiírt fuvart teljesíti, de persze a diszpécser, a kollégák és a feleség ezt nem értékelik. Főleg a feleség nem. Ismét csak (nem) működő szocializmus, fusizás, hiánygazdaság és a másik iránti totális érdektelenség – vicces, de egyben szomorú is. Értékelés: billeg, de 3/5.

Tőke Péter: Repül a tó…

Novella. A szennyvíztározóba meteor csapódik, de nem egyszerű kő az, mert a tó – és mindenki/minden, akihez/amihez csak hozzáér – megváltozik tőle: elkezd átalakulni, jobbá és tisztábbá válni. Bérgyilkosok ide, szennybe fúló városok oda, ez az írás nem egy hagyományos értelemben vett, cselekményes novella, hanem fohász valamilyen felettünk álló erőhöz, hogy tegyen rendet – helyettünk… Értékelés: 3/5.

Rónaszegi Miklós: Kamaszkor

Novella. Juvent robotok nevelik, arra készítik fel, hogy isten legyen, családját és a város lakóit csak távolról láthatja – de léteznek-e a többiek egyáltalán? Kicsit emlékeztet az “I am Mother” című film alaphelyzetére. Persze az is lehet, hogy egy allegória, csak nem értem. Értékelés: 3/5.

Kemény Dezső: A harmadik generáció

1984. Novella. A munkaelosztó kib (azaz robot) nagy bajban van: a szokott robotkliensek helyett egy ember jelentkezik nála munkára, de olyan nagyon nem ért semmihez. Ettől persze még elirányítják, vissza a sugárszennyezést lassan kiheverő Földre. Ígéretes ez a novella, de ott lesz érdekes, ahol befejeződik. Értékelés: 3/5.

Kuczka Péter: Kötetünk képeiről

Tanulmány. “Kondor Lajos idegen a science fiction világában”, de Kuczka rábeszélte egy lapszám illusztrálására. És jól tette: különleges és pozitívan “más” az összes festmény és rajz, mint amit megszokhattunk. Értékelés: 4/5.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s