Galaktika 23

Az 1977-es évfolyam első számában folytatódik a képzelt világokat bemutató “concept album”, az előző számból átcsúszó Mu mellett a kiemelt témák ezúttal: Atlantisz, Gondwana (amit persze gyakorlatilag meg sem említenek), valamint Tiahuanaco. Kicsit az a benyomásom, hogy a két szám tartalmát egyszerre tervezték, de az utolsó pillanatban változtattak azon, melyik írás hova kerüljön, a témák felsorolásával azonban már nem követték ezt le.

Kissé furcsa, hogy pont egy ilyen kettős szám közepén, de a Galaktika átesett egy jelentős külső dizájnváltáson. A kép az eddigi alsó kétharmad helyett a teljes címlapot elfoglalja, a Galaktika felirat és a lapszám kisebb lett. Itt egy összehasonlítás a két elrendezésről:

Galaktika 022
Galaktika 023

Nekem igazából jobban tetszik az eredeti verzió, tisztábbnak érzem. De az új, ami már a “content is king” elven szerveződött, kétségtelenül modernebb.

Az írások, akárcsak a 22. szám nagy részében, nem az irodalmi értékük, hanem a vadul zajló áltudományos “boom” illusztrálására való alkalmasságuk miatt kerültek a lapba. Erich von Däniken nem szerepel közvetlenül, de árnyéka mindenre és mindenkire rávetül. Érdekes ezeket az 50+ éves cikkeket olvasni ma – mintha az egyetlen változás az lenne, hogy a Charroux, Bergier, Kolosimo, Saurat nem túl magas szintjét meg sem közelítő kortárs szerzők az internet révén még több embert elérnének.

A címlapon Frederick Catherwood festménye. Az ár továbbra is 12 Ft.

A lapszám írásai:

Kuczka Péter: Legendagyártók

Tanulmány. Keressünk régi történeteket, az istenek helyére tegyünk földönkívüli űrhajósokat, és meg is van a legújabb alternatív történelmi sikersztori! Kuczka meglepően kulturáltan mond ítéletet a “pszeudotudományos” szerzőkről: egyszerűen nem veszi őket komolyan, és az olvasóknak is ugyanezt ajánlja. Értékelés: 4/5.

Jacques Bergier: A csillag, amely elpusztította a dinoszauruszokat

L’étoile qui tua les dinosaures, 1970. Tanulmány, F. Nagy Piroska fordítása. A dinoszauruszokat elpusztító “csillag” mesterségesen létrehozott évi jelenség volt, s a célja abban állt, hogy elindítsa a fejlődés következő szakaszát, amely egészen az értelmes lényig vezet. Részlet a Les extraterrestres dans l’histoire című könyvből. Ijesztő okfejtés tachyonokkal és a komplett csillagok energiakészletét csillagközi utazások energiájául felhasználó szuperlényekkel – és még csak nem is ez a legzavarosabb a lapszám cikkei közül. Értékelés: 3/5.

Robert Charroux: A piramisok titka

Le mystère des pyramides, 1969. Tanulmány, F. Nagy Piroska fordítása. Atlantiszi építkezési stílus, a piramisok csúcsán kiáramló életerő, hibernálás vs. balzsamozás, és persze a holtak átka – évezredes titkok új felfogásban. Részlet a Le livre du mystérieux inconnu című esszéből. Hajuknál fogva előrángatott adatok, információk és feltételezések, sajátos logika (vagy mi) szerint egymásra hajigálva. Értékelés: 2/5.

Jacques Bergier: A zöld gyermekek

Les enfants verts, 1970. Tanulmány, F. Nagy Piroska fordítása. Váratlanul felbukkanó furcsa bőrszínű emberek, óriások, törpék – mindez arra szolgál, hogy a reakcióinkat tesztelhessék, az értelmünket vizsgálhassák “valakik”? Részlet a Les extraterrestres dans l’histoire című könyvből. Itt már közeledünk a mai háttérhatalmas, szíriuszi összeesküvéses elméletekhez. Értékelés: 2/5.

Patrice Gaston: Rejtélyes eltűnések

Disparitions mystérieuses, 1973. Tanulmány, Klumák István fordítása. Magányos emberek, családok, sőt, egyre nagyobb csoportok tűnnek el erdőről-mezőről, sípályáról, autóból, a dzsungelből – magyarázat nincs, a hatóságok hallgatnak vagy ködösítenek. Részlet a Disparitions mystérieuses című könyvből. A Galaktika forrásjegyzéke hibás, egy szakaszcímet ad meg a könyvből, pedig több szakaszt is idéz. Az írás mintha Charles Fort lehangoló felsorolásait folytatná a 22. lapszámból, pont ugyanolyan követhetetlenül ugrál ide-oda az időben is. Értékelés: 2/5.

Robert Charroux: Földön kívüliek vagyunk

Nous sommes des extraterrestres, 1967. Tanulmány, F. Nagy Piroska fordítása. Rejtélyes szöveg egy papiruszon, repülő emberek, űrhajóssisak-szerű glóriák a festményeken, az angyalok mint földönkívüliek, Nostradamus és a sziderikus rakéták (!), és hanglemezek az űrből. Részlet a Le Livre des maîtres du monde című könyvből. Von Däniken egyértelműen Charrouxtól lopta a legtöbb ötletet, de kicsit lebutította és fogyaszthatóbbá tette a “titokzatos” dolgokat és jelenségeket. Értékelés: 3/5.

Peter Kolosimo: Árnyak a csillagokon

Dimensioni sconosciute, 1966. Tanulmány, Lontay László fordítása. Végtelen számú világ létezik egymás mellett, minden mikrodöntésünknél újabb verzió keletkezik – így lehetséges az időben utazni, és emiatt bukkanhatnak fel oda nem illő emberek a különböző történelmi korokban. Részlet az Ombre sulle stelle című könyvből. Tulajdonképpen jól megírt eszmefuttatás ez, csak persze semmi értelme. Értékelés: 3/5.

Bojtár Endre: Atlantisz és az óriások uralma

Tanulmány. Eddig már három Hold zuhant a Földre, ez a mostani a negyedik – a korábbiak magyarázzák Atlantisz elpusztulását és a régi mondákban említett óriásokat is. Rövid, de velős felvezetés ez a Saurat-tanulmányhoz. Értékelés: 3/5.

Denis Saurat: Tiahuanaco – A hanyatlások – Új-Guinea

Tiahuanaco, Les décadences, La Nouvelle-Guinée, 1954. Tanulmány, Bojtár Endre fordítása. Az Andok oldalán húzódó üledékes réteg egy régen jóval magasabban fekvő tengerre utal – lehet, hogy a Földre zuhanás előtt hosszú ideig alacsonyan keringő Hold árapálya okozta? Részlet a L’atlantide et le règne des géants című könyvből. Wow. A Földre zuhanó Holdakon kívül van itt még érdekesség bőven: óriások, a miénknél sokkal fejlettebb naptárak, és az időjárás befolyásolására is képes sámánok. De Saurat tudott írni. Értékelés: 4/5.

Ludvik Souček: Néhány kellemetlen tény…

Několik nepríjemných skutečhnosti, 1974. Tanulmány, Lőrincz Irén fordítása. Buddha 600 millió fia, a sakktáblára a kettes számrendszer szerint felrakott búzaszemek száma, és még sok-sok óriási mennyiség – de hol vannak az idegenekre reflektáló legendákból az olyan általános állandók, mint a pí meg az Euler-féle szám, az e? Ez az a rövid írás, ami biztosan megakadna egy mai konteóhívő torkán, ha szembejönne a Facebookon. Értékelés: 4/5.

Fazekas László: A Däniken-jelenség

Profil. Von Däniken és művei csak mint jelenség érdekesek, egyébként nem más ő, mint egy kóros hazudozó, szélhámos és tolvaj innen-onnan összelopkodott, hatásvadász könyvekkel. Szellemes, tényszerű és ezért megsemmisítő kritika Erich von Dänikenről. Külön pont jár a Juan Móricz-interjúrészletért. Azon gondolkodtam, én hol olvastam először Dänikentől/ről, és rájöttem, hogy Nemere István “A ​rejtélyes elődök és egyéb fantasztikus rögeszmék” című könyvében találkoztam ugyanazokkal a témákkal, amikről a svájci szerző is írt. Értékelés: 5/5.

Kuczka Péter: Kötetünk képeiről

Tanulmány. A képzelet segítségével újjáépített ősi városok és birodalmak és kitalált kontinensek képei. Kicsit eklektikus gyűjtemény, és a fekete-fehér kivitel a legtöbb képnek ezúttal sem a barátja. Értékelés: 3/5.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s