Galaktika 22

Ez egy monstre szám, a Galaktika által kiadott egyik első “concept album”, kb. a Dark Side of the Moonnak felel meg. Bár a kiemelt témák között az UFO mellett Stonehenge és Mu is szerepel, ez valójában átvágás: az utóbbi kettő csak a Peter Kolosimoról írott ismertetőben, illetve az ő egyik rövid írásában kerül elő, minden más novella és tanulmány a repülő csészealjakról szól. A fonalat a következő, 23. szám viszi majd tovább, az Atlantisszal, Gondwanával és Tiahuanacóval csalogatja az olvasókat.

A fedélen Bruce Pennington remek festménye látható, a belső illusztrációkat viszont Dallos Jenő készítette a maga utánozhatatlanul vicces és elgondolkoztató módján. Az 1976-os ár továbbra is 12 forint.

A lapszám írásai:

Isaac Asimov: A repülő csészealjakról

Introduction, 1967. Tanulmány, Gömöri Péter fordítása. Asimov nem hitt az ufókban – ami nem jelenti azt, hogy a földön kívüli életben se hitt volna. Az Is Anyone There? című könyv (nem regény) előszava tipikus Asimov: átgondolt, tudományos megközelítést alkalmaz, de azért olvasmányos. Értékelés: 4/5.

Kuczka Péter: UFO-k és más égi jelek

Tanulmány. A repülő csészealjak köré egész szubkultúra szerveződött, a hírlapi kacsák gyártóitól az adott korban nem megmagyarázható jelenségek jóindulatú “kutatóiig”. Remek kultúr- és tudománytörténeti összegzés és egyben felvezetés a mostani és következő lapszámhoz. Értékelés: 4/5.

Szentmihályi Szabó Péter: A warminsteri rejtély

Kritika. Warminster lakói az 1960-as évek közepén számos “égi dolgot” láttak, amikről a kisváros lapjának munkatársa, Arthur Shuttlewood tudósított. A The Warminster Mystery című könyv és kritikai-tudományos fogadtatásának rövid ismertetése. Értékelés: 3/5.

Arthur Shuttlewood: Az Aenstria bolygó üzenetei

Appendix from Aenstria, 1967. Beszámoló, Szentmihályi Szabó Péter fordítása. A Warminstert meglátogató földönkívüliek több ízben felhívták Shuttlewoodot, ő pedig közreadta a telefonbeszélgetéseket. A The Warminster Mystery című könyvből származó részletről (ha úgy tetszik, riportok összegzéséről) messziről lerí, hogy a szerző az ujjából szopta. Telefonon felhívták? Ez a földönkívüli-földi találkozások nómenklatúrájában vajon a kettő és feles típusú? Értékelés: 3/5.

Gömöri Péter: Új Földek

Tanulmány. Charles Fort megmagyarázhatatlan jelenségekről írt a 20. század elején megjelent műveiben. Rövid, lényegre törő ismertetés, elsősorban Fort munkamódszeréről. Értékelés: 3/5.

Charles Fort: Az elátkozottak könyve

The Book of the Damned, 1919. Tanulmány, Gömöri Péter fordítása. Különös csapadékok, élőlények hullanak az égből, plusz UFO-k feltételezett látogatásai minden mennyiségben, hírlapi beszámolók alapján, és végül a szerző következtetése: háttérhatalmak! Részletek a The Book of the Damned és New Lands című könyvekből – nem világos, hogy melyik írás melyik könyvből származik. Egyébként Fortról nehéz eldönteni, komolyan veszi-e, amit leír, vagy csak trollkodik. Szerintem az előbbi. Értékelés: 3/5.

Samuel Rosenberg: UFO-k a történelemben

UFOs in History, 1968. Tanulmány, Szentmihályi Szabó Péter fordítása. Beszámolók furcsa évi jelenségekről időszámításunk előtt 213-tól (!) egészen az 1960-as évekig: jobb lenne egészséges szkepszissel fogadni ezeket, és némi saját kutatással utánajárni a tényeknek (vagy azok hiányának). A Condon-bizottság Scientific Study of Unidentified Flying Objects című jelentésének V/1. fejezete. Nem is gondoltam, hogy ilyen kultúrtörténeti tanulmányok is belefértek a száraz kormányzati tanulmányba. Ez itt egész jó. Értékelés: 4/5.

Szentmihályi Szabó Péter: Egy NASA-mérnök Ezékiel űrhajójáról

Tanulmány. Egy Blumrich nevű NASA-mérnök Ezékiel próféta Bibliában megírt látomásai alapján megpróbálja rekonstruálni azt, amit – von Dänikent követve – idegen lények űrhajójának gondol. Jó összefoglaló lenne ez Blumrich könyvéről, csak kicsit sok (kb. 40%) benne a Károli-féle bibliafordításból származó egyenes idézet. Elég lett volna ezeket kivonatolni. Amúgy meg a Balaton zenekar jutott eszembe: “Ott áll egyedül Ezékiel / Milyen hosszú villanás”. Értékelés: 3/5.

Josef F. Blumrich: A küldetés

The Mission, 1974. Tanulmány, Szentmihályi Szabó Péter fordítása. Milyen küldetéssel érkezhettek a Földre azok a földönkívüli lények, akiket Ezékiel megfigyelt és leírt, és miért pont a Közel-Keletnek arra a konkrét pontjára szálltak le? A The Spaceships of Ezekiel című könyv 8. fejezete. Blumrich itt már eléggé elrugaszkodik a saját mérnöki szakmájától, és érdekes gondolatkísérleteket végez az idegenek feladatairól, szervezeti felépítéséről, a küldetésük hosszáról és így tovább. És nagyrészt logikusan is hangzik, amit ír, csak persze nem igazán tudjuk ellenőrizni. Értékelés: 4/5.

Szentmihályi Szabó Péter: Az UFO-szenzáció

Tanulmány. Egy Frank Edwards nevű amerikai újságíró szenzációhajhász könyvben gyűjtötte össze azokat a “bizonyítékokat”, amelyeket szerinte el akarnak titkolni vagy félre akarnak magyarázni a különböző kormányok, hadseregek, űrkutatási szervezetek. Rövid ismertetés Edwards könyvéről és “munkamódszeréről”. Értékeltem, hogy Szentmihályi Szabó bemásolta a könyv elején található olvasócsalogató figyelmeztetéseket, nagyon viccesek! Értékelés: 4/5.

Frank Edwards: Néhány klasszikus eset

Some Classic Cases, 1966. Tanulmány, Szentmihályi Szabó Péter fordítása. Katonai és polgári pilóták, kutyaidomárok, rendőrök – közös bennük, hogy az őket ismerők szerint mindannyian megbízható állampolgárok, és hogy valamilyen megmagyarázhatatlan repülő tárgyakat láttak. A Flying Saucers – Serious Business című könyv 5. fejezete. Valóban komoly üzletet jelenthetett, elsősorban Edwards számára. Értékelés: 3/5.

Szentmihályi Szabó Péter: A Condon-jelentés

Tanulmány. Az ismert és függetlennek számító tudós, Edward Condon vezette kutatócsoport a Columbia Egyetem “fővállalkozásában”, de az Egyesült Államok légiereje által finanszírozva kutatta 1966-1969 között a közelmúlt UFO-észleléseit – az ő jelentésüket foglalja össze az írás. Az eredmény? A jelentés szerint tudományosan nem igazolható, hogy a Földet földönkívüli civilizációk képviselői látogatnák. Persze kizárni sem lehet… 🙂 De az összefoglaló érdekes és elég részletes is. Értékelés: 4/5.

Szentmihályi Szabó Péter: A csillagász és az UFO

Tanulmány. A neves csillagász, a “közeli találkozások” besorolási rendszerének kidolgozója, J. Allen Hynek több katonai kutatóprojektben is részt vett – először szkeptikus volt, de egyre inkább átállt az UFO-kat elfogadók táborába. Hynek nem volt kispályás, több – ma is használatban lévő – kategorizálási rendszert is elkészített és alkalmazott, “dezertálása” pedig nagy eszmei győzelem volt az UFO-hívőknek. A tanulmány jól bemutatja az embert és hatását. Értékelés: 4/5.

J. Allen Hynek: Az UFO-helyzet

The Case Before Us, 1972. Tanulmány, Szentmihályi Szabó Péter fordítása. Egy röpirat az UFO-kérdés komolyabban vételére és tudományos(abb) alaposságú vizsgálatára. A The UFO Experience: A Scientific Enquiry című könyv utolsó, 13. fejezete. Itt Hynek ismét ajánlgatja saját fejlesztésű S-P besorolási rendszerének használatát, amely az UFO-észleléseket roppant tudományosan egy olyan koordinátarendszerben helyezi el, ahol az egyik tengelyen a jelenség valószínűsége, a másikon a különössége található. Értékelés: 3/5.

Szentmihályi Szabó Péter: Tévedett-e a Condon-bizottság?

Tanulmány. A bizottság és a kutatás szükségessége kérdőjeleződött meg, amikor Condon egy szerencsétlen megjegyzést tett arról, előre lehet tudni az eredményt. A bizottság (feltehetően sok más, állami pénzből fizetett bizottsághoz hasonlóan) egyrészt nem fért hozzá minden fontos adathoz, másrészt érzett egyfajta előzetes elvárást az eredménnyel kapcsolatban. Amikor Condon ezzel kapcsolatos mondatai kiszivárogtak, szaftos kis botrány keletkezett. Értékelés: 3/5.

David R. Saunders, R. Roger Harkins: Az UFO és ön

The UFO and You, 1968. Tanulmány, Szentmihályi Szabó Péter fordítása. Egy fejezet a Condon-botrány kirobbantójának alternatív értékeléséből, amelyet a kutatás eredményeiről készített. Részlet az UFOs? Yes! Where the Condon Committee Went Wrong című könyvből. Saunders és Harkins szerint a kutatás sikertelen volt, ennek okai pedig főként a kutatásvezető kiválasztásában rejlettek. Nekem ez kicsit vagdalkozásnak tűnik. Értékelés: 3/5.

R. V. Jones: A repülő csészealjak természetfilozófiája

Natural Philosophy of Flying Saucers, 1968. Tanulmány, Szentmihályi Szabó Péter fordítása. Az UFO-megfigyeléseknek csak kb. 10%-át nem lehet megmagyarázni, de ilyenkor valószínűleg a szemtanúk leírása pontatlan vagy téves – pontosabban kell elvégezni a vizsgálatokat. A Condon-bizottság Scientific Study of Unidentified Flying Objects című jelentésének V. függeléke. Nagyon jó példákat tartalmaz a megfigyelések pontatlanságáról, a történtek hibás lejegyzéséről, az emberek hajlandóságáról a dolgok kiszínezésére és továbbköltésére. Értékelés: 4/5.

Viktor Ambarcumjan: A Földön kívüli civilizációk keresésének problémái

Проблема внеземных цивилизаций, 1972. Tanulmány, Székely Sándor fordítása. A világegyetemben számos civilizáció létezik, bizonyára különböző fejlettségi fokon – mi még csecsemőkorban vagyunk, mire kell figyelnünk, ha kapcsolatba akarunk velük kerülni? Rövid, de érdekes írás, plusz pont jár az információelméleti betétért. Értékelés: 4/5.

Joszif Sklovszkij: A lakott világok sokasága és a velük való kapcsolat megteremtése

Множественность обитаемых миров и проблема установления контакта между ними, 1972. Tanulmány, Székely Sándor fordítása. Valószínűleg vannak már szupercivilizációk, és ha tudomást szereznek rólunk, érdekelni is fogjuk őket – élesítsük a rádiócsillagász-eszközeinket! Na itt aztán nem vacakol a szerző, ez egy komoly tanulmány, csak úgy röpködnek a képletek meg a parszekek (parszekok?). Tetszett a civilizációk terjeszkedési modelljének felvázolása. Értékelés: 4/5.

Ludvik Souček: A kicsi zöld emberkék nyomában

Po stopách Zelených mužíčku, 1974. Tanulmány, Lőrincz Irén fordítása. J. Esztrin, a műszaki tudományok kandidátusa komplett hipotézisrendszert állított fel arra, jártak-e nálunk földönkívüliek. Több dimenzió szerint osztályozza az idegenekkel kapcsolatos “bizonyítékokat” (idézőjel a szerzőtől), ezek: az idő, az előfordulási hely, a civilizációk száma, a kapcsolatteremtések célja, valamint a látogatók érzelmi motiváltsága. Példákat viszont nemigen hoz. Értékelés: 4/5.

Kálmán Béla: UFO-kihívás az értelem ellen

Kritika. Ion Hobana és Julien Weverbergh OZN: o sfidare pentru ratiunea umana című könyvének értékelése. Nem túl érdekes kritika, az idézetek se emelkednek ki. Talán jobb lett volna, ha a könyv egy hosszabb részlete kerül a Galaktikába. Értékelés: 3/5.

Lontay László: Kappa úr kajánkodásai múltról, jövőről

Profil. Peter Kolosimo életművének – és egyben világnézetének – bemutatása. A leírás szerint Kolosimo egy von Dänikenbe oltott Ráth-Végh István lehet – de a kritika jó, Értékelés: 4/5.

Peter Kolosimo: Nem földi

Monumenti sulla luna, 1965. Tanulmány, Lontay László fordítása. Hihetetlen elméletek a menhirektől, Stonehenge-től és más hasonló kövektől a Holdon található fura földrajzi alakzatokig. Részletek a Non è terrestre (és talán a La favolosa Mu, Leggende stellari és La colonie di Mu) című könyvből. Gyors ugrások időben és térben, rengeteg bedobott név, mindegyikről maximum egy mondat. Értékelés: 3/5.

Schalk Gyula: Mi az igazság az UFO körül?

Tanulmány. Schalk Gyula csillagászati ismeretterjesztéssel foglalkozott, megpróbálta az UFO-jelenséggel kapcsolatos kérdéseket is a saját munkamódszerével megválaszolni. Ez egy érdekes írás! Schalk kiszámolta, milyen gyakran kellene a különböző civilizációknak űrhajókat indítaniuk, hogy annyian jöjjenek ide, mint amennyi észlelés eddig volt, vagy mennyi fém kellene az űrhajókhoz, és arra jutott, hogy a dolog tudományosan nem igazán megalapozott. Értékelés: 4/5.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s